.

Igår personbästa på bänkpress med 50kg 2x3. Så förbannat nöjd, så jag firade med en förmiddagsträning på gymmet idag. Kondition typ. 1h PW på bandet med incline 8, himla jobbigt detdär. Bra med skidor på tv iaf, då gick tiden lite snabbare :)
 
Igår stardade även min nya kurs på Försvarshögskolan, Kvinnor, Karlar och Krig. Vad kvinornas roll under andra världskriger var, vad de har haft för roll under historien. Att Ryssland hade 800'000-1 milj kvinnliga soldater som dog under andra världskriget. Även att kvinnliga plutoner sattes ihop, de skulle vara i fronten och slåss mot motståndarna för att tagga de manliga soldater bakom dem att slåss bättre. 'Om kvinnorna slåss och offrar sina liv, då kan jag också fightas' Det var iaf tanken när dessa grupper sattes ihop.
 
 

Dagarna

Kryssning. Fyfan va kul de va med kryssning. Jag å brudarna åkte fre-lör till Åbo på lite rajtajtan mot Finland. Det blev dock en stressig förmiddag med tentainlämning, skjutsning och snabbduscha men jag hann!!

Så helgen var festlig. Vi firade Elina som hade fyllt år, sjukt kul. Jag och Louise gick och la oss vid 07.30. Så lätt hänt haha.
När jag vaknade vid 11 så hade jag ett missat samtal och ett sms från Swedavia. Jag ringde tillbaka och dom hade sett att jag var ute till havs men att jag skulle ha jobbat..haha wtf!? Aja det kan bli fel ibland. Kollegorna hade iaf kul åt att jag var ute och slirade men skulle varit där :P slutade gott iaf :)

Veckan har gått snabbt. Tränade på måndagen med laget, gick hur bra som helst, vaknade dock på tisdagen med värsta snoriga näsan. :( annars har jag skrivit lite hemtenta och så. Har gått rätt bra faktiskt. Lite lätt stressig när man inte hittar de rätta svaren i litteraturen.

bored

Kom på för inte så länge sedan att jag faktiskt har en cam på den här datorn haha  ENJOY!!
 

'Kriget är inte över förrän den sista soldaten är begraven'

Ännu en intressant skoldag. Först seminarie med 'klassen' sen ett exra seminarium med en kvinna som har gjort massa arbeten om de soldater som stupat men inte fått ett avslut, eller vad man ska säga. Där familjerna inte vet vad som hänt deras familjemedlemmar, om de är saknade, eller döda.
Hon är med i ett gäng i Ryssland som är ute och letar stupade soldater. De åker dit de stora slagen har varit, går runt med metalldetektorer och 'lavinpinnar' för att hitta så många stupade som möjligt.
När de hittar någon så gräver de upp den, de är bara ben kvar, men iaf. De gräver fram benen och mrkerar vart de hittat soldaten och tar kvarlevorna tillbaka till lägret och tar de vidare till ett ställe där de har en begravning för alla de hittat under året. En massgrav så att säga, men de kallar den 'brodergrav' för det låter mkt trevligare. De fyller varje kista med så många benbitar och kvarlevor som möjligt, sedan lägger de alla kistor i en stor grop och har en värdig begravning för de stupade.
 
Hon hade spelat in en dokumentärfilm där allt visades i ordning. De hittade ben efter en soldat, han hade id handlingar på sig, i form av ett papper med namn i en tubliknande sak så de kunde hitta hans familj. Han hade en dotter kvar i livet som kontaktades och hon fick återvända till den plats där han hittades. Där satte de även upp en minnesstolpe med information om vem som hittades här, vart han kom ifrån och vem som hittade personen
 
Problemet med familjer som hade personer som var saknade i strid var att de inte fick någon ersättning som de skulle få om de hade dött i strid. Just för att staten då inte kunde säkerställa om personen i fråga hade flytt ifrån kriget till ett annat land eller om han faktiskt hade avlidit. Familjer utan en fadersfigur och utan ersättning hade det väldigt svårt ekonomiskt. De var även inte riktigt godkända av samhället för att de hade en pappa som inte var bevisat att han krigat som en man!!
Så för den här dottern kändes det väldigt bra att få ett avslut, att slippa undra vad som hände sin pappa. Att han itne alls bara var saknad att han faktiskt hade krigat för sitt land.
 
Summa sumarum så finns det otroligt många personer som fortfarande inte är hittade, som aldrig kommer bli hittade för den delen. Rätt spännande faktiskt!!

Krigsförluster

 
Igår var en bra dag i skolan, mycket intressant seminarium om hur många som dog i kriget. Det finns ingen säker siffra utan den är mellan 4milj - 46 miljoner, beroende vem som räknar. Det låter vettigt men ändå hur sjukt som helst. Om man räknar den utveckling som inte skedde, alltså hur många barn som skulle ha födts dessa år kriget härjade osv men inte gjorde det, ca 10 milj barn. Räknas de som inte dog av kriget utan istället av köldskador, svält och andra olyckor, räknas de med i avlidna under andra världskriget? Om de var tyskarna som räknade eller de från sovjet. Soldater dubbelräknades, de räknades som skadade, sen kanske de fortsatte kriga, blev skadad igen - och då räknades som en ny skadad osv osv. Sen när den soldaten dör i strid så räknas den en gång till. De som tagits som förlorade krigsfångar under kriget och släpps först när kriget är över men kommer tillbaka till sitt land utan papper eller annan information. 
 
Så många frågor som inte har så värst många svar. Men det finns olika kategorier man sätter dessa frågor under: sociala förluster, direkta förluster ch indirekta förluster. Direkta förluster var de soldater som dog pga kriget. Indirekta förluster var de som dog under krigsåren men inte pga kriget och sociala förluster var de barn som inte föddes osv.
 
Sjukt tänkvärt i alla fall. (med reservation för jag kan ha missförstått läraren)
 

Ombytta roller?!

 
Så förbannat rolig video om ombytta roller på gymmet :P ENJOY!!

att studera........

Läsa, plugga, läsa, markera, higlighta, läsa, studera, nöta, förstå, motivation, tålamod, läsa, disciplin..

det e fan inte lätt..

 

Allt och ingenting

 
Här går det undan, dagarna bara flyger iväg. Heidi har bott hos mig i 16 dagar redan, jag har varit student lika länge, pendlar till Stockholm, systemet har öppnat i Knivsta. Tiden går fort. Måste dock ta mig ett besök hos Systembolaget, har hört att det luktar nybyggt..
 
Det här med att pendla till Stockholm. Jag känner mig så otroligt stockholmig. Man langar fram SL kortet och bara flyter med lokalbefolkningen. Slippa det där med att stå i kö till biljettkassan och se ut som en turist. Nu *bipbip* på kortläsaren och du är igenom. Skitsmidigt!! Även om det tar 59min från Knivsta station till KTHs tunnelbanestation så känns det lugnt. Innan tog det ju bara 7min till jobbet, eller det gör det ju fortfarande, inte mycket att skryta med där inte.
 
Träningen med laget går jävligt bra och är skitkul. Hela gymmet där är ett knutterum, påHälsohuset vågar jag itne gå in i det. Vi har övat frivändningar, benböj och bänkpress. Träningsvärk deluxe.
Jag har aldrig mätt dessa utföranden förut då jag, som sagt, inte besöket knutterummet, men de e skitkul att känna sig stark ju. 60kg 90 grader benböj, 45kg bänkpress samt 40kg frivändningar. Allt är juverkligen teknik. Ingenting går utan teknik, det kan ju gå men då gör man ju fel och fel är inge bra.
 
 
 
 
 
 

sara åkerblom

~ det är otroligt vad man inte kan när man verkligen inte försöker ~

RSS 2.0